Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal SkullΕλληνικός Τίτλος: Ο Ιντιάνα Τζόουνς και το βασίλειο της κρυστάλλινης νεκροκεφαλής
Ξένος Τίτλος: Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
Σκηνοθέτης: Steven Spielberg
Πρωταγωνιστούν: Harrison Ford ... Indiana Jones
Cate Blanchett ... Irina Spalko
Karen Allen ... Marion Ravenwood
Shia LaBeouf ... Mutt Williams
Έτος παραγωγής: 2008
Διάρκεια: 124
Γλώσσα: Αγγλικά

Περίπου 20 χρόνια έχουν περάσει απο την προηγούμενη περιπέτεια του Ιντιάνα Τζόουνς. 2008 πλέον και το δίδυμο Λούκας/Σπίλμπεργκ αποφασίζει να ξαναφέρει στο κινηματογράφικό προσκύνιο τον αγαπημένο ήρωα με μια καινούρια ταινία. Ομως ο Χάρισσον Φόρντ είναι πλέον 65άρης, οπότε η ομάδα πρέπει να προσαρμόσει το σενάριο της ταινίας στα καινούρια δεδομένα.
Ετσι λοιπόν η ταινία εξελίσσεται το 1957, αρκετά χρόνια μετα απο τον δευτερο παγκόσμιο πόλεμο, την εποχή που ο ψυχρός πόλεμος ξεκινούσε. Οι εχθροί είναι πλέον οι Ρώσσοι, με αρχηγό την Ιρίνα Σπάλκο, μια ειδηκή πράκτορας παραψυχολογίας με στόχους την ευρεση αρχαίας γνώσης. Ο Ιντι θα βρεθεί μπλεγμένος σε μια περιπέτεια, που θα τον οδηγήσει στην Νότιο Αμερική, στα ίχνη ενος χαμένου παλιου φίλου του.
Τι να πρωτοπει κανείς για την ταινία; Το σενάριο ίσως να μην είναι το καλυτερο αλλα δεν νομίζω οτι ενδιαφέρει κανένα. Ολα όσα αγαπησαμε στα προηγούμενα εργα είναι εδώ. Ασταμάτητη δράση, περιπέτεια σε εξωτικά μερη και σε μυστικούς ναούς, καρτουνοειδης χαρακτήρες (με πρώτη και καλύτερη την Κέητ Μπλάνσετ/Ιρίνα Σπάλκο που κλεβει την παράσταση) και έναν Ιντιάνα Τζόουνς που παρά τα 65 του χρόνια τρέχει ασταμάτητα (παιρνοντας όλες τις γνωστές γκριμάτσες) και δέχεται να κάνει όλες τις επικύνδυνες σκηνες μόνος του.
Οπως ξαναείπα, σίγουρα δεν είναι η καλυτερη ταινία της σειράς, όμως ξεφευγει απο το να είναι ένα απλο σίκουελ. Τελειώνει την σειρά με τον καλυτερο τρόπο, ολοκληρόνοντας τις περιπέτειες του αγαπημένου μας ήρωα.

Όταν πας να δεις μια τέτοια ταινία, είναι λογικό να έχεις τις αμφιβολίες σου. Τι θα κάνει ένας Ιντιάνα Τζόουνς στα 65 του; Θα προσπαθήσουν να μας πασάρουν ένα γερασμένο τύπο ως σούπερ ντούπερ ήρωα που τα κάνει όλα και συμφέρει; Θα είναι μήπως μια απογοήτευση όπως οι ταινίες μετά τον Πόλεμο των Άστρων; Θα έχει ενδιαφέρον ή θα το έχουν ξεφτιλίσει το θέμα;
Έχω να πω πως είναι μια αξιοπρεπέστατη, κλασική ταινία Ιντιάνα Τζόουνς. Έχει απ' όλα. Κυνηγητά, απίθανες καταδιώξεις και ακόμα πιο εξωπραγματικές αποδράσεις, αηδιαστικά έντομα, κακούς που έχουν τον απέθαντο, σκοτεινές σπηλιές με δάδες, χιούμορ, δράση και αναφορές σε παλιοτερες ταινίες. Πολλές αναφορές. Και βέβαια έναν αυτοσαρκασμό όσον αφορά την ηλικία του Ιντιάνα. Είναι μεγάλος και του φαίνεται και στην όψη, αλλά και στις ικανότητες.
Εάν έχετε δει τις προηγούμενες ταινίες, φυσικά θα την ευχαριστηθείτε περισσότερο.
Εγώ βγήκα από τον κινηματογράφο με ένα χαμόγελο, με φτιαγμένη διάθεση και όρεξη να δω για μια ακόμα φορά τα προηγούμενα Ιντιάνα.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Yip Man 3 Wing Chun VS Boxer VS Wing Chun Ταινία καράτε

The Mist 2007